Trend Klíma - A hűtés és fűtés szakértője - Értékesítés, Kiszállítás és Beszerelés egy helyen!

Főoldal

Klíma készülékek

Hírek

Klíma Szerelés

Szállítás

Garancia

Kapcsolat

Információk

Referenciák


Kell -e engedély a split klíma telepítéséhez!

Vissza Nyomtatás E-mail

Kell-e engedély a split klíma telepítéséhez? Számos cikk kering az interneten a témában, miszerint engedély kötelese a split klíma telepítése? Nos, a válasz: attól függ! Vannak törvényi szabályozások, melyek épülettípustól függetlenül érvényesek minden építményre. Ezek közül az egyik legfontosabb a jelenleg is hatályos:

312/2012. (XI. 8.) kormányrendelet, mely kimondja, hogy split klímakészülékek telepítéséhez nem szükséges építési engedély, ha a klímaberendezés kiépítése során az épület tartószerkezetét vagy tartószerkezeti elemeit nem kell megváltoztatni, átalakítani, elbontani, kicserélni vagy megerősíteni. Minden egyéb esetben építési engedélyt kell kérni az illetékes önkormányzat – Budapesten a területi kirendeltség - építésügyi osztályán. Fontos tudni továbbá, hogy aki társasházi otthonába szeretne klimatizáló berendezést szereltetni, annak a .


Társasházi törvény (2003. évi CXXXIII.)-ben foglaltakat, illetve az adott társasház szervezeti-működési szabályzatát is figyelembe kell vennie. A homlokzaton klimatizáló berendezést elhelyezni az épület külső megjelenésével összhangban, takartan, illetve építészeti eszközökkel megoldva akkor lehet, ha a tervezett megoldás nem veszélyezteti az épület állékonyságát, nem károsítja a homlokzatot, nem rontja a településképet és nem szennyezi a környezetet.


A 253/ 1997.(XII.20.) kormányrendelet azt is kimondja, hogy légaknában vagy légudvarban klímaberendezés és annak tartozéka, továbbá zajt, rezgést, lecsapódást vagy más káros hatást keltő berendezés, szerelvény nem helyezhető el. Ha nem rendelkezünk a megfelelő engedélyekkel, akkor a helyi önkormányzat egy helyszíni ellenőrzés során le is szereltetheti a klímákat. Indoklásként a városképrontás és az épület károsítása szerepel a határozaton. 2006-tól egy új építésű ingatlan esetében az építési engedélyek mellé már a klimatizálási tervet is kötelező csatolni. Split klíma vásárlása és telepítése előtt kérje helyszíni felmérésünket, hogy elkerülje az esetleges kellemetlenségeket!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:
Elveszett jelszó?

Nincs még fiókja?
Regisztráció

Kosár

Kosár kép

Ön kosara üres!

Ajánlott termékek

Látogatók

Oldalunkat jelenleg
1 látogató böngészi!